Een alternatief voor de huidige psychiatrie?
home info publicaties zoeken



Status: mogelijks later nog bijwerking     Laatste (geregistreerde) bijwerking: 2003-05-07   




Een alternatief voor de huidige psychiatrie?

Psychiatrie is in oorsprong, ethymologisch, een combinatie van psyche en iatr *. Psyche betekent ziel en iatr geneeskunde.
Psychologie is psyche en logos, het woord van de ziel.
Centraal staat dus de ziel. Even herhalen: centraal bij psychiatrie en psychologie staat de ziel. Is dit wel zo? Nee, dit is helemaal niet zo. En nochtans zou het, naar mijn bescheiden mening zo moeten zijn.
Vraag: hoe is het dan wel? Ik ben geen specialist ter zake, maar ik zie wel een bepaalde lijn. De huidige psychologie en psychiatrie is wat je kan noemen "Newtoniaans" (naar Isac Newton). Mijn excuses tegenover Isac Newton, want hij wist wel beter, maar zijn volgelingen niet (1).
Wat is "Newtoniaans"? Met Newton hebben de positieve wetenschappen een heel grote sprong voorwaarts gezet, met de industriële revolutie tot gevolg. Centraal hierbij staat het logisch denken. Na verloop van tijd, wat bij Newton nog helemaal niet het geval was, werd dit logisch denken tegenover wat je "de holistische benadering" kan noemen, geplaatst. Hierbij werd het logisch denken als superieur en de holistische benadering als minderwaardig beschouwd. Dit was zo in de positieve wetenschappen, maar later zijn, wat we meestal "de geesteswetenschappen" noemen, gevolgd. Dit gaf tot gevolg dat de mens als een soort machine aanzien werd. Dit is trouwens nog gedeeltelijk zo. De logica staat centraal. Voor het biologische aspect van de mens, wat tot de positieve wetenschappen behoort, is hier veel voor te zeggen, maar de psyche - letterlijk de ziel - kent andere wetten. Hier is dus iets grondigs fout. Een vergelijking: in Groot-Brittanië is er een wet dat je links moet rijden, als dit op het Europese vasteland toepast dan is het mis. Ook hier: als je de wetten van de materie, vastgelegd in het positief denken, toepast op de ziel, dan loopt het mis. En zoals zo vaak het geval is, heeft men aan het woord psyche een andere betekenis gegeven. Uit de psyche, de ziel, heeft men de ziel eruit gegooid.
Terloops: ook in milieu en klimaat wordt pijnlijk duidelijk dat onze Newtoniaanse, analytische, visie op de wereld grondig fout zit en niet meer voldoet.



(1) Zie het artikel: "" xxx



Printvriendelijk